Spaniens vita viner har ett relativt starkt fäste på marknaden. Landets bästa endruvs- och blendviner har lyckats skapa vågor på ett hav av mer kända, röda viner.
Även om det finns utrymme för generell förbättring och tillväxt inom kategorin, producerar Spanien fortfarande sin andel av fina, vita viner. Det finns massor av mycket bra och utmärkta buteljeringar producerade av Albariño, Godello, Verdejo och Viura samt mer obskyra sorter som Treixadura, Tempranillo Blanco, Garnacha Blanca och även Palomino, den viktigaste druvan använd i produktionen av Sherry.
Det finns syrliga viner, viner som legat länge på finjästen (on the lees), viner med ekiga toner och även oxidativa viner som alla presenterar god balans med djärv syrlighet som matchas mot övertygande smaker av frukt, ek eller både och. Det är detta urvalet som driver Spaniens vitvins-scen framåt.
Resultatet
Spanien är ett rödvinsland. Tempranillo, Rioja och Ribera del Dueros stolthet är landets signatur druva och det förlitas också stark på andra röda variationer som Garnacha och Bobal. Ny forskning av “Spanish Federation of Wine” rapporterar att bland spanska vindrickare, dricker åtminstone 88% rödvin under året, medan endast ca 40% dricker vitt vin.
Med en nästan 500 mil lång kustlinje och en blomstrande fiske-och skaldjursindustri har vitt vin varit en spansk stapelvara i århundraden.
Hur som helst är vinodlingarna i detta soliga land som odlar röda och vita druvor, mer eller mindre jämnt fördelade. Rött tar endast över om den outvecklade Airen-sorten inte är inkluderad.
Denna används främst för konjak och representerar ca 40% av den totala spanska ytvidden.
Detta innebär att i ett land som är hem för omkring 13% av världens vingårdar, förblir vitt vin viktigt. Med en nästan 500 mil lång kustlinje och en blomstrande fiske- och skalldjursindustri har vitt vin varit en spansk stapelvara i århundraden.
Generellt sätt visar sig välbekanta vita viner från etablerade regioner mest tillförlitliga. I Rias Baixas, nära Atlanten, i nordvästra hörnet av Spanien, är Albariño det vinet som presterar bäst. I test från 2016 och 2017 års buteljeringar var ca 80% av vinerna testade och ansågs mycket bra till utmärkta, med resultat på 87 poäng eller högre.
Det populäraste spanska vita vinet Albariño, kan erbjuda doft av kaprifol, äppelblom och hav blandat med en smak av tropiska- och citrusfrukter och ibland även krämiga inlägg när den är som bäst. Syrligheten är nyckeln till en bra tappning och detta gör detta vinet perfekt för sommarkvällen eller för att drickas med sallader och skaldjur.
Albariño är inte felfri och kan lätt hamna i farozonen beroende på dess startpunkt. Den största risken kommer med för tidigt mognande, vilket leder till en förlust av fräschör. En annan risk är när både lukt och smak är för salt. En bra Albariño, likt 2017 års As Laxas eller 2017 års Adegas Tollodouro Blanquito, betonar druvans aromatiska charm.
Godello och andra topptips
I den östra, inre delen av Galicien och längs den västra kanten av Castilla y León ligger både Valdeorras och Bierzo. Jorden här är rik på skiffer och här produceras ofta läckra viner med inslag av mineral från Godellodruvan. På 1970-talet var Godello så ignorerad i Valdeorras att den nästan försvann men efter att en liten, men engagerad grupp av lokala odlare tog sig an att odla druvan har den under de senaste tre decennierna vuxit i popularitet igen.
Godello från Valdeorras och Bierzo rankas som en av Spaniens bästa vita viner. Viña Seculo producerad av Vinos de Arganza i Bierzo, är ett perfekt exempel på en Godello av högsta kvalitet och till ett bra pris. Konstigt nog är detta vin märkt som en Vino de la Tierra de Castilla y León Denominación de Origen (DO), inte Bierzo.
”För Viña Seculo, är vingårdarna 70 till 90 år gamla och druvorna odlade på branta sluttningar, i byn Valtuille”, säger Victor Robla, ägare av Vinos de Arganza. ”Eftersom dessa gårdar har druvor som Gewürztraminer och Sauvignon Blanc som inte är tillåtna i Bierzo måste vinerna märkas som Vino de la Tierra.”
När vi fortsätter söderut och österut i riktning mot Valladolid kommer vi till Rueda som är hemstad för det spanska vinet Verdejos, ett vin med arom, smak och textur med egenskaper som efterliknar Sauvignon Blanc.
I Spanien är Verdejo det mest populära vita vinet och erbjuder inslag av lime, grapefrukt, paprika och jalapeño. Det är eftertraktat trots att det har en benägenhet att presentera doft av fenol.
En Verdejo som undviker dessa potentiellt stötande egenskaperna är en krämig och lees version gjord av Didier Belondrade och hans son, Jean Belondrade Lurton på Belondrade i Rueda.
När detta vinet avsmakas under blindprovning imponerar det likt en korsning mellan en vit Bordeaux och en Chardonnay från Bourgogne vilket är precis vad som eftersträvas, konstaterade Belondrade Lurton, när vi träffades förra året.
Rueda- som är vinet, Verdejos spanska hemstad, ett vin med arom, smak och textur med egenskaper som efterliknar Sauvignon Blanc.
I Rioja som är känt för sina Tempranillo-baserade viner hittar vi den populära vita druvan Viura, som kallas Macabeo i Katalonien. Viura är en flexibel och mångsidig kameleont som kan tillredas i en lätt, generisk stil med färska och enkla vit-frukts dofter och smaker men den kan också fatlagras. Mártires (Martyrs), från Finca Allende, väljer att göra det senare.
Ägaren och vinmakaren Miguel Ángel de Gregorio jäser i tunna och lagrar gamla vinstockar av Viura från staden Briones i nio månader, efter jäsning ligger vinet på finjästen i fyra månader . Resultatet är ett förhöjt vin med ståtlig ek-karaktär och en oljig konsistens.
Detta vinet är dock inte för alla och detta är främst tack vare prislappen på 1600kr, men om fylligt vitt med starka fatlagrings-influenser är din grej funkar Mártires perfekt med bakad hälleflundra, kummel eller havsabborre.
I Katalonien, i det nordöstra hörnet av landet hittar vi Penedès- regionen som är full av vita druvor som används för Cava. De tre populäraste sorterna är Macabeo, Xarel-lo och Parellada och dessa används också för stilla viner som oftast är direkta och lätta utan mycket skiktning eller komplexitet.
Ett katalanskt vitt vin som erbjuder gott om djup och intresse är den fullt mogna 2014 års Pedra de Guix från Dominik Huber, ägare och vinmakare på Terroir al Limit i Priorat. En blandning av Macabeo, Pedro Ximénez och Garnatxa Blanca (den katalanska stavningen), ger detta krämiga, oxidativa vinet en rund och len smak, vaxartade dofter med inslag av torkade vita frukter och citrusskal.