25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.

Genom att gå vidare, godkänner du våra villkor, och användning av cookies för att förbättra din upplevelse på sajten. Läs mer.
Vinjakt.nu

Upptäck Prosecco, Italiens populäraste mousserande vin

Prosecco klassas ofta som favoriten utav de populäraste, mousserande vinerna i världen. Även fast Champagne anses mer raffinerad och elegant än Prosecco så är den inte lika populär som det bubblande vinet! Så vad är Prosecco egentligen och hur produceras den? Häng på så tar vi en djupare titt.

Conegliano, Italien

Var kommer Prosecco från?

Proseccon kommer från den nordöstra delen av Italien och produceras främst i Veneto där de mest fantastiska, sevärda platserna ligger i led längs med sluttningarna nära städerna Conegliano och Valdobbiadene. Viss Prosecco produceras dock i den närliggande regionen Friuli-Venezia Giulia.

Detta älskade, mousserande vinets är producerat med Glera-druvan (även känd som Prosecco) och i den bästa Proseccon hittar du bara Glera-druvor. Andra lokala druvor kan också användas i Prosecco-produktionen men enbart upp till 15 procent.

Det finns ett antal olika ursprungsbeteckningar för Prosecco. Den mest okomplicerade är Prosecco DOC (Denominazione di origine controllata), och de flesta prosecco-sorterna faller under denna kategorin. Mer exklusiva prosecco är Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG och Asolo Prosecco Superiore DOCG.

Båda DOCG:s representerar ett mindre produktionsområde som erbjuder högre vinkvalitet. I Conegliano och Valdobbiadene finns också Rive-beteckningen vilket indikerar att vinet kommer från en specifik plats med ett distinkt odlingsläge.

Den bästa Proseccon kommer från berget vid Cartizze. Du hittar den märkt som Superiore di Cartizze. Denna mindre region kommenderar de dyraste prosecco-sorterna.

Hur produceras Prosecco?

Prosecco är inte samma sak som Champagne. Fast de båda är omtyckta mousserande viner så skiljer sig smakprofilen, lagringen och hur bubbliga de är. Anledningen till att Prosecco oftast är fruktigare och mer blommigt än Champagne (och andra méthode champenoise) är hur den produceras.

Prosecco produceras med en andra jäsning eller den så kallade tankmetoden. Till skillnad från Champagne som får gnistan från en andra jäsning i flaska kommer Prosecco-bubblorna från en andra jäsning i trycktank. Resultatet är ett försiktigt mousserande vin med inslag av frukt och blommiga aromer som äpple, päron, citron, persika och kaprifol.

Genom att producera Prosecco på detta sättet är det möjligt för vinproducenter att erbjuda sina viner till mer plånboksvänliga priser än Champagne.

I det hela är Prosecco enklare och billigare att tillverka men samtidigt, minst lika gott! Det finns några olika typer av Prosecco. De kan vara helt mousserande eller skummande, pärlande eller svagt bubblande och erbjudas som:

  • Brut (0-12 g / l RS; lite till inget socker);
  • Extra torr (12-17 g / l RS, halvsöt) eller
  • Torr (17-32 g / l RS; söt).

De prosecco du oftast kommer att träffa på har en tendens att hamna i Brut-kategorin. Detta gäller särskilt för premium Prosecco.

En dryck för alla tillfällen

Även om många anser att prosecco är en dryck avsedd för speciella tillfällen så innebär inte det att du inte kan dricka ett glas när du känner för det, prosecco passar till allt! Den är en härlig aperitif för att förbereda smaklökarna innan en måltid.

Den passar också bra med en mängd olika rätter. Brut Prosecco passar bra med lätta fisk- och skaldjursrätter och sushi, stekt kyckling, milda ostar och rätter med Prosciutto-skinka. De sötare typerna passar utmärkt med rätter från det kryddig asiatiska köket, söt prosecco passar även som ett dessertvin. Du kan också njuta av ett glas med lätta, fruktbaserade och söta desserter som citron mousse, kakor och mer. Oavsett vad du väljer servera alltid din prosecco kyld mellan ca 4-8 ° C.

Prosecco är också enastående i drinkar. Den klassiska Prosecco drinken heter Bellini och innehåller också en ljus persika puré, men du kan också använda Prosecco som ett substitut för Champagne i en Mimosa, Kir Royale eller Champagne Cocktail.

Med så många sätt att avnjuta är Prosecco definitivt ett vin att hålla i handen. Som ett läckert, prisvärt mousserande vin går det inte att slå. Det säger vi skål på!

Missa inget!

Skriv in din e-postadress och få gratis vintips & nyheter om viner på Systembolaget.