Piemonte beskrivs ofta som Italiens ”Burgundy” tack vare dess många små, familje-vingårdar och dessas fokus på kvalitet som ofta gränsar till besatthet. Vad Burgundy gör med Pinot Noir, gör Piemonte med Nebbiolo.
Även om Nebbiolos är känt för sina strama, blommiga viner med många tanniner, har Piemontes största framgång under det senaste decenniet varit ett sött, vitt, mousserande Moscato d’Asti.
Läge
Piemonte- ”foten av berget” -är beläget i nordvästra Italien och är hem för mer DOCG viner än någon annan italiensk region. Bland dem finns välkända och respekterade namn som Barolo, Barbaresco och Barbera d’Asti.
Mestadels av Piemontes druvodling sker i kullarna söder om Podalen, i provinserna Asti, Alessandria och Cuneo. Inom dessa tre provinser är Monferrato och Langhes kullar späckade med vinodlingar.
Tunnare, kalkhaltig märgel och sandstens-jord med varierande procentsatser av lera och sand tillsammans med bergigt landskap skapar ett antal distinkta mesoklimat genom hela regionen.
Piemonte har ett kontinentalt klimat och Alperna erbjuder en ”regnskuggande” effekt, även om höstens hagel kan vara bekymmersamt i Langhekullarna.