25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.

Genom att gå vidare, godkänner du våra villkor, och användning av cookies för att förbättra din upplevelse på sajten. Läs mer.
Vinjakt.nu

Fruktiga och söta viner, vad är skillnaden?

Låt oss komma överens om en sak med detsamma – fruktigt är inte samma som sött i vinernas värld. Dessa beskrivningar innebär två olika saker. Ett vin kan vara ”fruktigt” utan att vara sött och tvärt om, men sött vin utan starka inslag av frukt är något mer sällsynt.

Om du vill skämta med försäljaren nästa gång du ska köpa vin på Systemet, gå in i butiken och be om ett rödvin och när du hör ordet ”frukt” svara snabbt ”Åh nej, jag gillar inte söta viner”. Jag kan garantera att om det sägs med humor så leder det till ett gott skratt.

Om du inte känner för att skoja till det så kan du läsa denna artikeln och lära dig skillnaden så att du kan be systembolagets medarbetare att hjälpa dig hitta ett vin som du kommer att njuta när du dricker.

Nu tar vi en närmare titt på skillnaden mellan begreppen fruktiga och söta viner så blir det lättare att välja nästa gång du köper vin.

Vad menas med att ett fruktigt vin?

När ett vin beskrivs som fruktigt innebär det att det dominerande inslaget i vinet är frukt. Det är inte svårare än så!

Medan alla viner är producerade av frukt är inte alla viner fruktiga.

Vissa viner har lagrats på ekfat under längre perioder med rostade toner och arom av gräddkola och vanilj som är mer framträdande än vad frukten är. Ett sådant vin kan vara syrligt med högre tanninhalt vilket kan maskera fruktsmakerna något.

Vissa viner smakar naturligt mer av jordiga eller örtiga toner än frukt – och detta beror på vilka druvor som används för just den batchen.

Ett fruktigt vin är mjukt och lätt att dricka. Det är i allmänhet ungt, eftersom frukt är en primär del av vinet och börjar blekna när det åldras. I rödvin kan du smaka körsbär, hallon, björnbär, jordgubbar, surkörsbär eller tranbär. I vita viner varierar smaken från syrlig citrus till mogen mango, ananas, guava, och passionsfrukt.

På vilket sätt är ett sött vin annorlunda?

Ett sött vin är ett vin som har en hög nivå av restsocker. Detta vin är sockrigt, och därför sött. Men varifrån kommer sockret?

Om jäsningsprocessen får fortsätta tills allt socker har förbrukats får du ett torrt (inte sött) vin.

Som vi alla lärt oss tack vare år av tandläkarbesök, innehåller all fruktjuice naturligt socker. Under jäsningsprocessen konsumerar jästen sockret i juicen och producerar alkohol, och det är detta som till slut blir vin.

Om jäsningsprocessen får fortsätta tills allt socker har förbrukats får du ett torrt (inte sött) vin. Men om producenten eller en händelse av något slag stoppar processen innan allt socker har konsumerats förblir restsockret i vinet och vinet blir sött.

Sötma kan hittas i olika former, till exempel som den sirapsliknande sötman du hittar i PX sherry, i de mycket söta port- och dessertvinerna till de mindre söta vinerna, Prosecco och Champagne. Det beror helt och hållet på hur mycket restsocker det finns i vinet. Några av de mest populära vinmärkena i dag som The Prisoner eller 19 Crimes har måttliga mängder restsocker, men vi anser ändå att de är torra.

Varför blandar vi så ofta samman dessa termer?

Det som förvirrar när det gäller fruktiga och söta viner är att vår hjärna förknippar frukt med sötma eftersom frukt är naturligt sött. Detta kan få oss att uppfatta ett fruktigt vin som sött när vi först smakar på det. Så låt vinet sitta på tungspetsen en stund och försök analysera smaken. Är vinet tungt eller lätt i munnen? Socker bidrar med djup och gör så att vätskan känns tyngre. Kan du smaka av alkoholen i vinet? Ett vin med höga nivåer av restsocker är i allmänhet lägre i alkohol än ett fruktigt, torrt vin.

Anamma skillnaderna

Många vägrar att prova fruktiga viner i tron att de inte kommer att tycka om dem eftersom de är söta. Även om du ogillar fruktiga viner, är de inte alltid söta. Fruktiga viner kan erbjuda det där lilla extra till din kulinariska repertoar speciellt om du matchar viner med grönsaksrätter eller lättare rätter som klarar ett vin som domineras av tanniner eller ett vin med högre syrlighet.

I vilket fall som helst så vet du nu skillnaden mellan dessa två typer av vin och nästa gång du är på Systembolaget kan du enkelt be om det vinet du vill ha. Försäljaren kommer att tacka dig. Skål!

Missa inget!

Skriv in din e-postadress och få gratis vintips & nyheter om viner på Systembolaget.