25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.

Genom att gå vidare, godkänner du våra villkor, och användning av cookies för att förbättra din upplevelse på sajten. Läs mer.
Vinjakt.nu

Kroatiska höglandet - vindistrikt

Hrvatsko Zagorje eller kroatiska höglandet är mest känt för sina inhemska vita variationer, Mirkovača, Moslavac och Stara krapinska Belina. Det senare är en av de äldsta sorterna i världen och anses vara förfadern till ett stort antal världsberömda variationer som Chardonnay, Rhine Riesling, etcetera I Frankrike och Tyskland är denna kroatiska variation känd som Gouais blanc respektive Heunisch Weiss.

Kroatiska höglandet

Krapinso
Huvudstad: Krapina
Invånare: ≈300.000
Area:

Andra noterbara vitvins-variationer från Zagorje är Silvanac, Muskat, Pušipel, Kraljevina och Škrlet, medan internationella sorter inkluderar de tidigare nämnda Chardonnay och Rhen Riesling, men även Sauvignon, Traminac (Gewürztraminer), Pinot blanc och Pinot gris. Inom detta området kommer de röda variationer främst från Frankovka och Portugizac.

I den nordligaste, kroatiska vinregionen har Zagorje under de senaste åren varit banbrytande i den inhemska produktionen av isviner men regionen har också fått erkännande som producent av några av de finaste mousserande vinerna.


Framför allt är Pleševica-området betraktat som nästa stora distrikt inom den kroatiska vinproduktion och är idag en av de viktigaste platserna på den kroatiska vin-kartan. Trots det kontinentala klimatet får denna lilla höglands-regionen en hel del sol och producerar främst Chardonnay, Graševina, Pinot blanc, Traminac, Riesling och Portugizac.

Snabbfakta

Krapinsko
Huvudstad: Krapina
Invånare: ≈300.000
Area: -

Annons