Fast de södra regionerna, Sicilien och Puglia länge var Italiens största vinproducenter började denna balans skifta under den senare delen av 1900-talet. Efter 1990 började syditalienskt vin tyna bort på en alltmer konkurrensutsatt och krävande marknad, medan Venetien höjde sina insatser och vann erkännande med viner som Valpolicella, Amarone, Soave och Prosecco.
Med det fruktiga, röda vinet Valpolicella som kompletterar sina intensiva Amarone och söta Recioto- motsvarigheter är Venetien beväpnat med en formidabel portfölj av röda viner som följer deras uppfriskande vita viner, såsom Soave och mousserande Prosecco. Även om mycket av det nya vinodlingsområdet som stöttade Venetiens ökade vinproduktion var av tvivelaktig vinodlings kvalitet är idag mer än 25 procent av regionens vin producerat och sålt under DOC / DOCG titlar.
Venetoregionen kan delas in i tre geografiska områden som kännetecknas av sin topografi och geologi. I alpernas nordvästra fot, ner längs den östra kanten av Gardasjön, speglas vägen av floden Adige som härstammar från höga Alto Adige. Här, i det kallare alpin-influerade klimatet produceras färska, skarpa vita viner under Bianco di Custoza och Garda titlar, medan uppfriskande, anspråkslösa Bardolino från Gardasjön, Venetiens lättaste rödvin.