25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.

Genom att gå vidare, godkänner du våra villkor, och användning av cookies för att förbättra din upplevelse på sajten. Läs mer.
Vinjakt.nu

Vin till kyckling?

Vilket vin passar bäst till kyckling – rött eller vitt?

Generellt sett passar vita viner, till exempel Sauvignon Blanc eller Chardonnay bra till kyckling. Goda nyheter är att det godaste vinet till kyckling kan vara antingen vitt eller rött (eller till och med Rosé). Det beror egentligen på fyra saker:

  1. Din personliga smak,
  2. På vilket sätt kycklingen är tillagad,
  3. Hur kycklingen är kryddad och,
  4. Särskilt vilken sås som används.

Det är ingen överraskning att kyckling passar väl med vita viner som till exempel ett mjukt torrt vin som Chardonnay, och att vita viner är generellt en flexiblare matchning till många kycklingrätter.

Tips! Försök matcha intensiteten i kycklingrätten med intensiteten i vinet.

Det finns dock recept du definitivt vill para samman med ett rött vin…

Låt oss titta på alternativen:

Rött vin som passar till kyckling

Sås till kycklingrätt Matchande viner
Tomat- och pepparsås Merlot eller medelfylliga franska eller spanska viner.
Kyckling med BBQ- sås Shiraz, Grenache eller Zinfandel (fylliga röda viner).
Coq au vin Röda viner från Rhône eller Languedoc

Vita viner som passar till kyckling

Mjuka och torra viner

Som:

  • Chardonnay med lätt ekkarraktär eller
  • Chenin Blanc eller Viognier

Passar bra med dessa rätter:

  • Caesarsallad med kyckling eller andra kycklingsallader med krämig sås
  • Kyckling Alfredo eller annan kycklingrätt med krämig sås
  • Krämiga eller ostiga pastarätter med kyckling, som till exempel kyckling tetrazzini
  • Mild kyckling Korma

Aromatiska vita viner

Som:

  • Medeltorr Riesling eller
  • Pinot Gris

Passar väl med följande rätter:

  • Thai green currykyckling
  • Wok med kyckling
  • Kyckling med sötsur sås
  • Kyckling Tikka masala
  • Kyckling på asiatiskt vis med nudelrätter

Roséviner

Roséviner är på grund av sin medelfylliga smak ibland ett bättre alternativ än vitt eller rött vin. Leta efter torra roséviner om inte såsen är väldigt söt.

Fruktiga roséviner fungerar också bra tillsammans kryddiga kycklingrätter och kyckling i spansk stil som serveras med ris.

Men hur är det med kyckling Fajitas och friterad kyckling? Vilket vin fungerar bäst till det?

Svar: Sauvignon Blanc eller ett krispigt vitt vin som till exempel Pinot Grigio eller Picpoul.

Bästa viner som passar till kyckling

Mest prisvärda viner som passar till kyckling

Mest populära viner som passar till kyckling

Billigaste viner som passar till kyckling

Dyraste viner som passar till kyckling

  • Bäst
  • Prisvärt
  • Billigast
  • Dyrast
Marques de Nombrevilla, 2017
Spanien, AragonienGarnacha
Rött vin
Fruktigt & Smakrikt
79 kr
750 ml
Varukorg

Vill du kolla om produkten redan finns på ditt systembolag?

Produkten finns på ditt systembolag.
Produkten finns tyvärr inte i ditt systembolag, du kan enkelt beställa den nedan till ditt systembolag.
Varukorg

Vill du kolla om produkten redan finns på ditt systembolag?

Produkten finns på ditt systembolag.
Produkten finns tyvärr inte i ditt systembolag, du kan enkelt beställa den nedan till ditt systembolag.
Passicone Rosso Organico
Italien, Cabernet Sauvignon, Merlot, Montepulciano, Primitivo, Sangiovese
Rött vin
Fruktigt & Smakrikt
89 kr
1000 ml
Varukorg

Vill du kolla om produkten redan finns på ditt systembolag?

Produkten finns på ditt systembolag.
Produkten finns tyvärr inte i ditt systembolag, du kan enkelt beställa den nedan till ditt systembolag.
Varukorg

Vill du kolla om produkten redan finns på ditt systembolag?

Produkten finns på ditt systembolag.
Produkten finns tyvärr inte i ditt systembolag, du kan enkelt beställa den nedan till ditt systembolag.
Le Grand Rosé Nr 1, 2018
Frankrike, Languedoc-Roussillon
Rosévin
Friskt & Bärigt
89 kr
1000 ml
Varukorg

Vill du kolla om produkten redan finns på ditt systembolag?

Produkten finns på ditt systembolag.
Produkten finns tyvärr inte i ditt systembolag, du kan enkelt beställa den nedan till ditt systembolag.
Varukorg

Vill du kolla om produkten redan finns på ditt systembolag?

Produkten finns på ditt systembolag.
Produkten finns tyvärr inte i ditt systembolag, du kan enkelt beställa den nedan till ditt systembolag.
Dignitat Cava Brut
Spanien, Cava
Mousserande vin
Torrt vitt
99 kr
750 ml
Varukorg

Vill du kolla om produkten redan finns på ditt systembolag?

Produkten finns på ditt systembolag.
Produkten finns tyvärr inte i ditt systembolag, du kan enkelt beställa den nedan till ditt systembolag.
Varukorg

Vill du kolla om produkten redan finns på ditt systembolag?

Produkten finns på ditt systembolag.
Produkten finns tyvärr inte i ditt systembolag, du kan enkelt beställa den nedan till ditt systembolag.
Wolf Blass Yellow Label Sauvignon Blanc, 2018
Australien, South AustraliaSauvignon Blanc
Vitt vin
Friskt & Fruktigt
79 kr
750 ml
Varukorg

Vill du kolla om produkten redan finns på ditt systembolag?

Produkten finns på ditt systembolag.
Produkten finns tyvärr inte i ditt systembolag, du kan enkelt beställa den nedan till ditt systembolag.
Varukorg

Vill du kolla om produkten redan finns på ditt systembolag?

Produkten finns på ditt systembolag.
Produkten finns tyvärr inte i ditt systembolag, du kan enkelt beställa den nedan till ditt systembolag.
Grande Nuit Sauvignon Blanc 2018, 2018
Frankrike, Languedoc-RoussillonSauvignon Blanc
Vitt vin
Friskt & Fruktigt
79 kr
750 ml
Varukorg

Vill du kolla om produkten redan finns på ditt systembolag?

Produkten finns på ditt systembolag.
Produkten finns tyvärr inte i ditt systembolag, du kan enkelt beställa den nedan till ditt systembolag.
Varukorg

Vill du kolla om produkten redan finns på ditt systembolag?

Produkten finns på ditt systembolag.
Produkten finns tyvärr inte i ditt systembolag, du kan enkelt beställa den nedan till ditt systembolag.
Piemonte Rosso Biologico, 2017
Italien, Piemonte
Rött vin
Fruktigt & Smakrikt
129 kr
750 ml
Varukorg

Vill du kolla om produkten redan finns på ditt systembolag?

Produkten finns på ditt systembolag.
Produkten finns tyvärr inte i ditt systembolag, du kan enkelt beställa den nedan till ditt systembolag.
Varukorg

Vill du kolla om produkten redan finns på ditt systembolag?

Produkten finns på ditt systembolag.
Produkten finns tyvärr inte i ditt systembolag, du kan enkelt beställa den nedan till ditt systembolag.
Kanonkop Kadette Pinotage 2016, 2017
Sydafrika, Western CapePinotage
Rött vin
Fruktigt & Smakrikt
129 kr
750 ml
Varukorg

Vill du kolla om produkten redan finns på ditt systembolag?

Produkten finns på ditt systembolag.
Produkten finns tyvärr inte i ditt systembolag, du kan enkelt beställa den nedan till ditt systembolag.
Varukorg

Vill du kolla om produkten redan finns på ditt systembolag?

Produkten finns på ditt systembolag.
Produkten finns tyvärr inte i ditt systembolag, du kan enkelt beställa den nedan till ditt systembolag.

Senast uppdaterad: 2019-05-03

Kyckling recept

Caesarsallad med kyckling

😡☹😏🙂😀 5.00 (7 röster)

Ett klassiskt kycklingsalladsrecept som innehåller knapriga krutonger och en krämig vitlöksdressing. Idealisk med mjuka och torra viner som till exempel Chardonnay med lätt ekkaraktär eller torra italienska viner såsom Gavi, ett gott Pinot Grigio eller ett spanskt Albarino. Fungerar även utmärkt med ett krispigt rosévin från...

  • Ingredienser
  • Gör så här
  • 1 medelstort ciabattabröd
  • 3 msk olivolja
  • 2 kycklingbröstfiléer
  • 1 stor plock- eller romansallad
  • Till dressingen:
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 konserverade ansjovisfiléer
  • En medelstor bit parmesanost
  • 5 msk majonnäs
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1.Hetta upp ugnen till 200 C / i varmluftsugn 180 C/ gas 6. Riv ett ciabattabröd i stora ojämna bitar eller skär upp med brödkniv om du föredrar det. Sprid ut brödbitarna på en stor bakplåt eller bricka och droppa över olivoljan.
  • 2.Gnid in oljan i brödet, om du vill kan du krydda med lite salt (flingsalt passar bäst). Baka i 8- 10 minuter, vänd krutongerna några gånger under tiden så att de blir jämt bruna.
  • 3.Gnugga in två kycklingfiléer med olivolja och kryddor. Placera en stekpanna på mediumvärme i en minut, till den är varm men inte het. Lägg filéerna i pannan (det fräser om pannan är tillräckligt varm) och stek i fyra minuter.
  • 4.Vänd kycklingen och stek i ytterligare fyra minuter. Kontrollera att den är klar genom att sticka en vass kniv i den tjockaste delen av filén; det ska inte finnas några spår av rosa och köttsaften ska vara ofärgad.
  • 5.Riv en handfull parmesanost och blanda med vitlöken och ansjovisen, 5 msk majonnäs och 1 msk vitvinsvinäger. Krydda efter smak. Blandningens konsistens ska vara som yoghurt. Om den är tjockare blanda i några matskedar vatten.
  • 6.Hyvla osten med en skalare. Riv blandsalladen eller romansallanden i stora bitar och lägg dem i en stor skål. Riv kycklingen i munsbitsstora remsor och sprid ut hälften över salladen tillsammans med hälften av krutongerna.
  • 7.Tillsätt det mesta av dressingen och blanda med fingrarna. Fördela resten av kycklingen och krutongerna, skvätt sedan på resten av dressingen. Strö ut parmesanen överst och servera med en gång.
Läs hela receptet
Parmesan vårkyckling

Parmesan vårkyckling

😡☹😏🙂😀 5.00 (1 röster)

Servera en enkel, utsökt middag med kyckling full av vårsmaker. Parmesantäcket ger knaprig yta och köttet förblir mört. Fungerar utmärkt med en Chardonnay med lätt ekkaraktär, Chenin Blanc eller Viognier.

  • Ingredienser
  • Gör så här
  • 1 äggvita
  • 5 msk finmalen parmesan
  • 4 kycklingbröstfiléer
  • 400g nypotatis skurna i små fyrkanter
  • 140g frusna ärtor
  • En dryg handfull babyspenatblad
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1.Hetta upp grillen till mediumvärme och kanta grillpannan med folie. Vispa upp äggvitan på en tallrik tillsammans med lite salt och peppar. Häll parmesanen på en annan tallrik. Doppa kycklingfiléerna först i äggvitan och därefter i osten. Grilla filéerna i 10 till 12 minuter, tills ytan är brun och krispig. Vänd dem en gång.
  • 2.Koka under tiden potatistärningarna i 10 minuter, tillsätt ärtorna under de sista tre minuterna, låt rinna av. Blanda potatis och ärtor med spenatbladen, vinäger, olja och kryddor efter smak. Dela upp på fyra varma tallrikar och servera tillsammans med kycklingen.
Läs hela receptet

Kyckling och chorizo jambalaya

😡☹😏🙂😀 4.67 (3 röster)

Ett Cajun- inspirerade risgryterecept med kryddig spansk korv, paprika och tomater. Den här rätten fungerar fantastiskt med en frisk och fruktig Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling och fruktiga roséviner.

  • Ingredienser
  • Gör så här
  • 1 msk olivolja
  • 2 kycklingbröstfileér, strimlade
  • 1 lök, tärnad
  • 1 röd paprika, tunt skivad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 msk Cajunkrydda
  • 250g långkornigt ris
  • 400g konserverade plommontomater
  • 350 ml kycklingbuljong
  • 75 g chorizo, skivad
  • 1.Hetta upp olivoljan i ett stort stekjärn med lock och bryn kycklingbitarna i 5- 8 minuter tills de är gyllenbruna.
  • 2.Ta upp och ställ åt sidan. Häll i den tärnade löken och koka tills den är mjuk, 3- 4 minuter.
  • 3.Tillsätt paprikan, vitlöken, chorizon och cajunkryddan och koka i ytterligare 5 minuter.
  • 4.Häll tillbaka kycklingbitarna och tillsätt riset tillsammans med plommontomaterna och kycklingbuljongen. Lägg på locket och låt puttra 20 till 25 minuter, tills riset är mjukt.
Läs hela receptet

Paprikastekt kyckling med guacamole

😡☹😏🙂😀 4.60 (43 röster)

Dags för en härlig kombo: kyckling, potatis och guacamole! Potatisen rostas i ugn ihop med de delade tomaterna, medan du väntar kan guacamolen röras samman. Kycklingen steks gyllenbrun, och serveras sedan med potatisen, de bakade tomaterna och den härligt gröna guacamolen. Matcha med vita viner som Sauvignon Blanc eller Pinot...

  • Ingredienser
  • Gör så här
  • 900 g potatis
  • 2 msk olja
  • salt
  • peppar
  • 3 tomater
  • Guacamole
  • 2 avokado
  • 2 tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 650 g snabbfiléer av kyckling
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1.Tina kycklingen, om fryst används.
  • 2.Sätt ugnen på 225˚C och sätt in en ugnsplåt.
  • 3.Skär potatisen i klyftor och blanda med hälften av oljan och salt och peppar.
  • 4.Dela tomaterna på hälften, krydda med salt och peppar. Lägg tomater och potatis på den förvärmda plåten och sätt in mitt i ugnen ca 25 minuter.
  • 5.Guacamole: Dela, kärna ur, gröp ur och mosa avokadorna. Finhacka tomaterna och blanda med avokadomoset. Pressa i vitlöken och smaka av med salt och peppar.
  • 6.Stek kycklingen i en stekpanna i resten av oljan ca 4 minuter på varje sida. Krydda med salt, peppar och paprikapulver mot slutet.
  • 7.Servera kycklingen med potatis, bakade tomater och guacamole.
Läs hela receptet

Missa inget!

Skriv in din e-postadress och få gratis vintips & nyheter om viner på Systembolaget.