25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.

Genom att gå vidare, godkänner du våra villkor, och användning av cookies för att förbättra din upplevelse på sajten. Läs mer.
Vinjakt.nu

Istrien & Kvarner - viner & vindistrikt

Vinregionen ”Istrien & Kvarner” sträcker sig från avlång och stenig ö Pag i söder till pittoreska staden Umag i norr. Regionen är influerad av Medelhavsklimatet med torra och varma somrar och milda vintrar.

Istrien & Kvarner

Istrien
Huvudstad: Pazin
Invånare: 206.344
Area: 2.820 km²

Italien är stenkast härifrån och det märks inte minst i språket, gastronomi och arkitekturen.

Till skillnaden från Dalmatien, är klimatet något svalare och fokus ligger på torra vita viner från olika druvsorter. Den mest kända är Malvazija Istarska.

Här framställs även kraftiga och tanninrika röda viner på den lokala druvan Teran.

Rovinj, Istrien, Kroatien (© Darko Perunicic, 2015)

Viner från Istrien

Geografiskt ligger Istrien längst till väster om Kroatien, en något självständig ort som är separerad från resten av landet. Människorna där anser sig vara Istriska först och sedan kroatiska. De har sin egen dialekt som är influerad av kroatiska med italienska inslag. De erbjuder ett unikt kök som visar upp de bästa delarna av de många kulturella influenserna från Istriens historia.

Även om influenserna är många finns det en tydlig italiensk påverkan i istrisk mat, språket (barn utbildas i både kroatiska och italienska) och i vinet. Medan några franska sorter har filtrerats genom åren, finns det två dominerande druvor: den röda Teran och den vita Malvazija Istarska.

Det finns också två primära jordarter. Dessa är den vita kalkstens-jorden och den järnrika röda lerjorden, dessa producerar helt olika viner.

Istriska Druvor

Malvazija Istrien med planteringar på över 3000 hektar är drivkraften bakom Istriens vinodling. Stavningens syfte är att skilja den från ett svindlande antal andra Malvasiadruvor i världen, bland annat en i södra Dalmatien som är helt annorlunda. Det är svårt att kategorisera stilen av denna druvan då vinerna båda är kraftfulla med starka ek-inslag så väl som mer bastoner som är fruktiga och uppfriskande. Under varma år kan Malvazija Istarska enkelt producera viner med höga alkoholnivåer.

Teran är den näst viktigaste druvan i regionen, planterad över cirka 500 hektar vingårdar. Dess identitet ifrågasätts eftersom vissa säger att den är samma druva som Refošk (Refosco på italienska), med mindre koloniala skillnader, medan andra hävdar att det är helt olika druvor. Oavsett så producerar Teran viner med bra tanniner som fungerar väl med fatlagring.

Kroatien har ännu inte till fullo definierat sina druvbenämningar men kopplingen till Vinistra, något av en privat appellation, skapade en ”IQ” eller ”Istrisk Kvalitetsbeteckning” under 2005 för att markera kvalitetsvin som har mött strikta riktlinjer. En version av denna kvalifikation implementeras sedan också för Teran också.

Framstående Istriska ProducenterUnder de senaste tio åren har det funnits en tydlig uppåtgående trend i kvaliteten på viner från Istrien. Det finns för närvarande över 60 källare i Istrien, då inkluderas inte de som kommer från slovenska Istrien. Ett antal stora källare producerar majoriteten av vinerna men mindre boutique-källare visar vad som är möjligt. Några av kvalitets-producenterna vars viner kan hittas utanför Kroatien inkluderar:

  • Matošević
  • Kozlović
  • Piquentum
  • Trapan
  • Coronica
  • Roxanich

Vinerna från Kvarner

Kustbaserade Kvarnerregionen som ligger mellan Istrien och Dalmatien producerar också viner dock inte lika många som sina grannar. Kvarners mest kända druva är den vita druvan Žlahtina, som tros vara inhemsk. Den mest betydande vinproduktionen sker på ön Krk, där Šipun Estate är en anmärkningsvärd producent.

Snabbfakta

Istrien
Huvudstad: Pazin
Invånare: 206.344
Area: 2.820 km²

Annons