25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.

Genom att gå vidare, godkänner du våra villkor, och användning av cookies för att förbättra din upplevelse på sajten. Läs mer.
Vinjakt.nu

Vad vet du om Riesling?

Riesling är en av världens mest missförstådda och förbisedda vindruvor. (Det är Chardonnay också, men det är en annan femma.)

Det utsökta vinet har tyvärr kommit att associeras med Tysklands massexport under 70- och 80-talet, och på senare tid förknippas det med märken som Blue Nun och Black Tower som generellt anses vara söta.

Riesling kan användas för att tillverka några av världens bästa söta viner, men det finns betydligt mer potential i denna högkvalitativa, mångfacetterade druvsort än vad många tror.

Man förutsätter ofta att alla Rieslings är söta, men det stämmer verkligen inte.

Ursprung

Riesling kommer förmodligen från Rheingau i Tyskland, eftersom det var här druvan Riesling för första gången nämndes i skrift år 1435 av Klaus Kleinfisch, vinmakare hos Schloss Katzenelnbogen. I takt med att producenter flyttade sina vinrankor till karg mark i branta kullar ökade Rieslings popularitet.

Druvan var en av de mest använda vid tillverkning av vitt vin under mitten av 1800-talet, men till följd av kommersiella och politiska faktorer tvingades den nästan helt bort från marknaden fram tills slutet på 1900-talet.

Idag är Riesling Tysklands mest planterade vita druvsort, och man hittar den i nästan alla vinproducerande länderna i olika utsträckning.

Druvan är central i tysktalande länder från medeltiden som Tyskland, Österrike, och franska Alsace. Dock så har druvan på sistone sett framgångar på icke-europeiska platser också, som i regionen Finger Lakes i New York där den blivit karaktäristisk för platsen.

Andra länder som är kända för Riesling är: Australien, Nya Zeeland, Tjeckien, Slovakien, Luxemburg, Norra Italien, Kanada, Sydafrika, Ukraina och USA (Washington, Kalifornien, Michigan och New York).

Färg

Unga vita Riesling-viner har en färg som sträcker sig från ljusgul till halmfärgad, och de kan få en guldaktig färg från lagring. Riesling-viner från Mosel är de blekaste i bunten. Om de får en brunaktig bärnstensliknande färg så är de oftast för mogna.

Alla viner bör vara ljusa, utan några tecken på grumlighet. Om vinet är grumligt bör man vara aktsam på att det är något fel på det. Förväxla dock inte grumlighet med bottensatsen; bottensatsen i en vinflaska är en naturlig produkt som uppstår vid lagringsprocessen.

Stilar & smaker

Det är svårt att fastställa en enda klassisk stil när det kommer till Riesling, eftersom den skiljer sig så mycket åt beroende på var den odlas. Det är därför den är så fantastisk; det finns en Riesling för alla smaklökar.

Ett gemensamt karaktärsdrag för alla Riesling är druvans höga syra. Bortsett från det så kan Riesling vara lätt eller fylligt, torrt eller sött, delikat eller mäktigt.

“Om Chardonnay är en lap-dance, så är Riesling en långsam tantrisk smakorgasm.”

Det är svårt att hitta en enda klassisk stil av Riesling eftersom det är en sådan kameleont beroende på var den odlas. Det är det som gör det så bra; där en stil av Riesling för varje gom. En egenskap som förenar alla Riesling är druvets superhöga surhet. Utöver det kan Riesling vara lätt eller full, torr eller söt, ömtålig eller kraftfull.

Hur hittar du rätt Riesling för dig, från torrt till sött?

  För torrt ska du leta efter:

 • Trocken
 • Dry
  För halvtorrt ska du leta efter:

 • Feinherb
 • Halbtrocken
  För halvsött ska du leta efter:

 • Kabinett
 • Spätlese
  För sött ska du leta efter:

 • Late Harvest
 • Auslese
 • Beerenauslese
 • Trockenbeerenauslese

Aromer

Luktar bensin?

Ibland kan du känna en bekant doft i Riesling. Bensin är en distinkt arom för vinet, och det är en av de karaktäristiska egenskaperna i en lagrad Riesling. Detta uppstår från trimethyldihydronaphthalen, vilket ofta förkortas TDN. Om vinet har en hög surhet, så är det sannolikt att TDN-nivåerna ökar över tid. Intressant kuriosa är att korkar absorberar mycket av TDN, så ett vin med skruvkork kommer ha mycket högre TDN-nivåer än en flaska med vanlig kork.

Riesling mognar tidigt, och gör sig därför bättre i svalare klimat med näringsfattig, dränerad jordmån som exempelvis skiffer. Om Riesling odlas i ett område som är för varmt blir den lätt övermogen och sladdrig.

Riesling är väldigt aromatisk och har vanligtvis en doft av mogna persikor eller citrus. Beroende på klimatet kan den även ha en distinkt metallisk smak som ofta smakar som rök, krita, svart sten eller bensin.

Aromer och smaker kan innefatta

FRUKTIGA SMAKER

Citrus: Citron, lime, apelsin
Fruktig: Gröna äpplen, päron, ananas, persika, nektarin, aprikos

BLOMSTERSMAK
Kaprifol, vita blommor, jasmin, bivax

MINERALSMAKER
Skiffer, slipsten, flinta

ÖVRIGA AROMER
Ingefära, citrusblommor

ÅLDRAD (I FLASKA)
Diesel, petrol, lanolin, gummi, honung, rostat bröd

Lagringspotential

Bra Riesling åldras väl tack vare druvans höga syra och sockerhalt. Över ett decennium eller mer kan vinerna transformeras till nya och komplexa viner, då de utvecklar helt nya undertoner av honung, ingefära, vax, nötter, och även svamp. Nästa gång du köper in ett lager så är det alltså en god idé att gömma undan en eller två flaskor i skafferiet.

Vad äter man till Riesling?

Fisk passar utmärkt till RieslingDen naturligt höga syran i en Riesling är det som gör den till en av de mest mångsidiga vita vinerna som finns, och den passar därför väl till både lättare maträtter och sötare efterrätter.

Olika typer av Riesling passar bra med olika typer av mat, och man skulle utan problem kunna komponera ihop en femrätters-meny som matchar med fem olika sorters Riesling.

Torrare varianter passar bra ihop med färsk fisk eller salt, friterad mat, där surheten fungerar som en smakförhöjare till maten. Sötare varianter passar bra till fruktiga efterrätter. Halvtorra Rieslings gör sig bra tillsammans med kryddig mat.

Vi rekommenderar

En lista med topproducenter av Riesling skulle bli flera sidor lång. I tillägg till dessa fem, så kan du leta efter flaskor från Joh. Jos. Prüm, Robert Weil, Dönhoff, Knoll, Nigl, Domaine Ostertag, Alkoomi, Jim Barry, and Dr. Konstantin Frank.

Om du har problem med att hitta rätt Riesling för dig kan du kolla in vår lista över de bästa Riesling-vinerna enligt experterna:

LÄS OCKSÅ: Bästa Riesling viner 2018 enligt experterna!