Att hantera och marknadsföra en sådan bred vinportfölj är ingen lätt uppgift särskilt på dagens konkurrensutsatta vinmarknad. Den italienska regeringens system för vinklassificering och märkning använder en fyrastegs kvalitetshierarki som består av mer än 500 DOCG, DOC och IGT titlar.
Karta på Italienska vinregioner
Italien är uppdelat i 20 administrativa regioner, som alla producerar vin i viss utsträckning och som alla innehåller olika vinregioner. De mest mest betydelse när både kvalitet och kvantitet beaktas är Toscana, Piemonte och Veneto.
Varje region har sin unika vinstil. Några är kända eftersom de produceras i stora volymer och kan hittas världen över, andra på grund av den genomgående höga kvaliteten. Toscana är så klart känt för sin generiska Chianti men bland hängivna vinaficionados är det Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano – Chianti Classico – som är högst värderade. Likaså gör Venetos omfattande produktion av Prosecco, Soave och endruvs Pinot Grigio lite för att öka ryktet som en exklusiv vinregion, och ändå producerar de ett av världens rikaste, finaste viner: Amarone della Valpolicella.